Gabiony w Centrum Wodnym SGGW
dodano 10/09/2012

Gabiony w Centrum Wodnym SGGW
Ochrona przed erozją i osuwaniem się ziemi. Te dwie praktyczne właściwości prezentują konstrukcje gabionowe w Centrum Naukowo-Dydaktycznym SGGW w Warszawie.
/site_media/uploads/realizacje_centrum_wodne_wawa/gabiony_centrum_wodne_sggw_dsc_7664.jpg /site_media/uploads/realizacje_centrum_wodne_wawa/gabiony_centrum_wodne_sggw_dsc_7794.jpg /site_media/uploads/realizacje_centrum_wodne_wawa/gabiony_centrum_wodne_sggw_dsc_7800.jpg /site_media/uploads/realizacje_centrum_wodne_wawa/gabiony_centrum_wodne_sggw_dsc_7697.jpg /site_media/uploads/realizacje_centrum_wodne_wawa/gabiony_centrum_wodne_sggw_dsc_7575.jpg /site_media/uploads/realizacje_centrum_wodne_wawa/gabiony_centrum_wodne_sggw_dsc_7707.jpg

Konstrukcje gabionowe wokół stacji początkowej w Centrum Wodnym to jeden z elementów budowy Centrum Naukowo-Dydaktycznego Wydziału Inżynierii i Kształtowania Środowiska SGGW w Warszawie. Cały obiekt ma powierzchnię 14.600 m2. Jego serce stanowi budynek dydaktyczny z 19 pracowniami i ekspozycją wystawową.

 

Obieg zamknięty wody

Dookoła niego wybudowano Park Wodny w formie modelu cieku wodnego, obrazującego obieg wody w środowisku. Woda krąży tu po zamkniętym torze dzięki systemowi pomp. Stację początkową stanowi połączenie konstrukcji gabionowej i ziemnej.

 

Chronią przed erozją i osuwaniem się ziemi

Stację tworzą 4 rzędy koszy gabionowych – każdy o szerokości i wysokości 1 metra oraz długości kilkunastu metrów. Rzędy nasuwają się stopniowo na wierzchołek pagórka. Pomiędzy nimi poprowadzono koryto rzeki (strumyka). Z każdego poziomu woda spada niewielką kaskadą pomiędzy gabionami na niższy poziom. Jest to przykład wzmocnienia koryt i skarp rzecznych, zapobiegającego erozji.

Druga strona pagórka została umocniona ścianą z gabionów, by ukazać możliwości zabezpieczania zboczy i osuwisk. – „Dzisiaj coraz częściej gabiony pełnią funkcję dekoracyjną, ale należy pamiętać, że ich podstawowym zastosowaniem jest ochrona koryt rzecznych przed erozją wodną oraz ścian zboczy przed osuwaniem się ziemi.” – mówi Awa Kubisz, Kierownik ds. Marketingu w firmie Betafence.

 

Szczegóły projektu

Wszystkie gabiony zostały wykonane z siatek zgrzewanych z drutów o średnicy 4,5 mm i pokryte powłoką Bezinal (stop ok. 95 proc. cynku i 5 proc. aluminium). Łączone są na każdym boku spiralami. Jako wypełnienie zastosowano skały granitowe. Realizację projektu nadzorował Partner Betafence – Biuro Inżynierii Drogowej Drotest Sp. J.

Cały projekt, zlokalizowany przy głównym kampusie uczelni w dzielnicy Ursynów, został dofinansowany z funduszy Unii Europejskiej. Jego oficjalne otwarcie nastąpiło 16 czerwca 2010 roku przy współudziale Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego, prof. dr hab. Barbary Kubryckiej. Inwestycja otrzymała także nominację w ogólnopolskim konkursie „Fundusze i Nauka”.

Powiązane produkty: