Dźwiękochłonny gabion wypełniony lawą
dodano 22/06/2012

Dźwiękochłonny gabion wypełniony lawą
W centrum kulturalnym miasteczka Puurs w Belgii został postawiony ekran akustyczny Soundblock, wypełniony kamieniem bazaltowym. Dzięki niemu projektanci stworzyli zaciszny zakątek i zapewnili spokój okolicznym mieszkańcom.
/site_media/uploads/Aktualnosci_Soundblock/taras4_tn.jpg /site_media/uploads/Aktualnosci_Soundblock/taras3_tn.jpg /site_media/uploads/Aktualnosci_Soundblock/taras5_tn.jpg /site_media/uploads/Aktualnosci_Soundblock/taras2_tn.jpg

Centrum kulturalne w Puurs w Belgii stoi w środku miasteczka. Jego elementem jest również pub. Na  jego tarasie, przed głównym wejściem, rozstawione są stoliki. Ponieważ istniała obawa, że gwar gości będzie utrudniał życie okolicznym mieszkańcom, podjęto decyzję o otoczeniu tarasu ekranem akustycznym.

 

Wypełniony zastygłą lawą

Projektanci ekranu zaproponowali ciekawe, nowatorskie rozwiązanie. Zamiast blachy lub tworzyw sztucznych, ekran został skonstruowany z koszy gabionowych Soundblock, wykonanych z siatek zgrzewanych ocynkowanych. Wnętrze każdego kosza podzielono na 3 przegrody: wewnętrzną wypełniono piaskiem, który pełni tu główne funkcje dźwiękoszczelne. Natomiast w dwóch przegrodach zewnętrznych ułożono kawałki lawy. Dzięki temu połączono użyteczność koszy z ich niebanalnym wyglądem.

 

Mur wysoki na 2,5 metra

Taras centrum kulturalnego otoczył mur składający się z trzech odcinków o długościach 12,5, 8,8 oraz 10,3 metra. Ponieważ taras jest obniżony o 1 metr w stosunku do poziomu ogólnego, wysokość ekranu Soundblock sięgnęła zaledwie 1,5 metra. Łącznie jednak utworzono zaporę dźwiękochłonną o wysokości 2,5 metra.

Powiązane produkty: